Vastleggen

Waardevolle zaken vastleggen voor een goed leven
Maak een afspraak

Hypotheek

Als je geld leent van de bank voor de aankoop van een woning, wil de bank graag jouw huis in onderpand. Wanneer je jouw huis in onderpand geeft aan de bank noemen we dat het geven van hypotheek aan de bank. Jij leent geld van de bank en in ruil geef jij een hypotheekrecht op je woning. Het vestigen van een hypotheekrecht gaat via de notaris door middel van de notariële akte. Als notaris hebben we een belangrijke rol bij het vestigen van de hypotheek. We controleren of je wel bevoegd bent om hypotheek te geven (ben je wel de eigenaar van het huis).

Controles en betaling via derdengeldenrekening

Ook controleren we of er nog andere hypotheken op het huis zitten of dat er beslag op is gelegd door een schuldeiser. Dat is namelijk erg belangrijk voor de bank om te weten. We spelen ook een belangrijke rol bij de ontvangst van het geleende bedrag. De bank betaalt het door jou geleende bedrag namelijk aan de notaris. Dat bedrag wordt op een speciale bankrekening gestort, we noemen dat een derdengeldenrekening. Dat is een rekening, waarop de notaris geld beheert voor anderen, maar alleen als dat nodig is voor handelingen, die via de notaris moeten verlopen.

Inschrijving bij kadaster

Nadat jij en de bank een handtekening onder de hypotheekakte hebben gezet, wordt de akte door de notaris ingeschreven bij het kadaster. De volgende werkdag controleert de notaris of de inschrijving goed is verwerkt en of er niet bijvoorbeeld toch nog beslag is gelegd op de woning. Pas als helemaal zeker is dat de akte goed is verwerkt bij het kadaster en er geen onverwachte hypotheken of beslagen op het huis zitten, storten we het door jou geleende bedrag op jouw bankrekening of op de bankrekening van de verkoper, als je het geld hebt geleend voor de aankoop van een nieuwe woning.

Leen je niet van de bank?

Leen je geen geld van een bank, maar van een familielid of een derde en wil je informatie of advies over het vastleggen van de afspraken daarover, dan kun je ook bij ons terecht. Neem contact om een afspraak te maken, we nemen graag de tijd om je te adviseren of je vragen te beantwoorden.

Offerte aanvragen

Samenlevingscontract

Download brochure