Samenlevingscontract
Jullie hebben besloten om samen verder te gaan en te gaan samenwonen. Gefeliciteerd! Een belangrijke stap. Het is verstandig om in een samenlevingscontract vast te leggen wat tussen jullie geldt zolang jullie samen zijn, maar ook wat geldt als jullie onverhoopt uit elkaar gaan of als één van jullie overlijdt.
Wat leg je vast?
In een samenlevingscontract leg je bijvoorbeeld vast hoe jullie gezamenlijke kosten gaan betalen, zoals de huur van jullie huis, gas, water, electriciteit en de boodschappen. Als jullie niet in een huurhuis wonen maar in een koophuis, dat jullie samen hebben gekocht of dat één van jullie heeft gekocht, is belangrijk om vast te leggen wat jullie afspraken zijn als één van jullie eigen (spaar)geld gebruikt voor de aankoop of verbouwing van het huis. Het gebruik van eigen (spaar)geld voor de woning heeft ook belastingtechnische consequenties, waarover wij jullie kunnen voorlichten. Verder is het belangrijk om na te denken of jullie ook na het einde van de samenwoning nog voor elkaar willen zorgen, door bijvoorbeeld pensioen te delen of door alimentatie-afspraken te maken.
Dekt het samenlevingscontract alles af?
Ook voor het geval één van jullie overlijdt, kan in het samenlevingscontract een regeling worden getroffen, het verblijvensbeding. Daarmee regel je dat gemeenschappelijke bezittingen na het overlijden van de één voor de ander zijn. Wil je ook privébezittingen aan de ander nalaten, hebben jullie kinderen of willen jullie een regeling treffen voor het geval jullie tegelijk of kort na elkaar overlijden, dan is het waarschijnlijk verstandig om ook een testament op te laten stellen.
Je relatie is het waard!
Wij nemen graag de tijd jullie hierover meer informatie te geven en ervoor te zorgen dat jullie een contract tekenen dat past bij jullie situatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op om een afspraak te maken, want jullie relatie is het waard om goed over al deze dingen na te denken en je goed te laten voorlichten.