Doorgeven

Waarde doorgeven aan volgende generaties
Maak een afspraak

Levenstestament of volmacht

Heb je wel eens nagedacht wat er gebeurd als je zelf niet meer in staat bent om je bezittingen te beheren, je administratie te doen of beslissingen te nemen over jouw gezondheid? Als je daar zelf geen regeling voor treft, kan het noodzakelijk zijn dat de kantonrechter daarvoor iemand aanwijst. Meestal is dat een bewindvoerder en/of een mentor. Een bewindvoerder neemt beslissingen over je bezittingen en beheert bijvoorbeeld ook jouw bankrekening. Een bewindvoerder heeft voor sommige handelingen toestemming nodig van de kantonrechter en moet elk jaar verantwoording afleggen aan de kantonrechter. Een mentor gaat over jou als persoon en neemt bijvoorbeeld medische beslissingen als je dat zelf niet meer kunt.

Kies zelf wie de regie voert als je het zelf niet meer kunt

Bewind en mentorschap kan een prima oplossing zijn. Wil je echter liever niet dat de kantonrechter iemand aanwijst en tref je liever zelf een regeling, dan is een levenstestament of volmacht een goed alternatief. In een levenstestament of volmacht wijs jij zelf iemand aan die beslissingen neemt over jouw bezittingen en jouw bankrekeningen beheert. Ook kun je daarin iemand aanwijzen die medische beslissingen neemt als je dat zelf niet meer kunt. Het is belangrijk dat je iemand aanwijst die je 100% vertrouwt. Heb je bijzondere medische wensen, zoals een euthanasieverzoek of een niet-behandelverklaring, dan kun je dat ook vastleggen. Wel is het noodzakelijk dat je daarover ook met je huisarts of medisch specialist overlegt.

Een levenstestament is altijd van waarde dus niet alleen als je oud bent

Een levenstestament of volmacht is niet alleen waardevol als je ouder wordt of bent. Ook als je nog in de bloei van je leven bent of een onderneming hebt, kan een levenstestament of volmacht belangrijk zijn, bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat er iemand is die jouw onderneming tijdelijk kan leiden of iemand die kan zorgen dat je rekeningen betaald worden als je tijdelijk uitgeschakeld bent.

Overweeg je een levenstestament of heb je vragen?

Benieuwd wat in jouw situatie verstandig is om vast te leggen en wat precies de mogelijkheden zijn van een levenstestament of volmacht, neem dan contact op om een afspraak te maken. Een levenstestament of volmacht is van waarde voor nu en later. We nemen graag de tijd om je te adviseren.

Offerte aanvragen

Levenstestament

Download brochure