Vastleggen

Waardevolle zaken vastleggen voor een goed leven
Maak een afspraak

Trouwen of een geregistreerd partnerschap

Jullie hebben besloten om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Gefeliciteerd! Misschien maken jullie er een groot feest van of doen jullie het in stilte. Jullie moeten doen wat bij jullie en jullie situatie past. Dat geldt ook voor de (wettelijke) gevolgen het sluiten van het huwelijk of het aangaan van het geregistreerd partnerschap. De wet verbindt namelijk een heleboel gevolgen aan het sluiten van een huwelijk of het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Het is belangrijk dat jullie je daarover goed laten informeren.

Leg eigendommen en vermogen duidelijk vast

Treffen jullie zelf geen andere regeling, dan bepaalt de wet. Op basis van de wet zal er vanaf de datum van het sluiten van het huwelijk of het aangaan van het geregistreerd partnerschap een beperkte gemeenschap van goederen ontstaan. Dat betekent dat alles wat jullie vanaf die datum krijgen/verdienen en de schulden die jullie aangaan gemeenschappelijk worden. Bezittingen en schulden, die jullie voor het sluiten van het huwelijk of het aangaan van het geregistreerd partnerschap zelf al hadden en erfenissen en schenkingen blijven privébezit. Bezittingen en schulden, die jullie voor het sluiten van het huwelijk of het aangaan van het geregistreerd partnerschap gemeenschappelijk hadden, worden ook onderdeel van de beperkte gemeenschap van goederen. Dat geldt ook als jullie niet fifty fifty eigenaar waren of als één van jullie eigen (spaar)geld heeft gebruikt voor bijvoorbeeld de aankoop van een gemeenschappelijk woning. In dat geval kan het ontstaan van de beperkte gemeenschap van goederen weleens ongewenste gevolgen hebben.

Wanneer is het verstandig om dit vast te leggen?

Als de wettelijke regeling niet bij jullie situatie past, omdat jullie helemaal geen beperkte gemeenschap van goederen willen laten ontstaan of juist alles willen delen, dan moet jullie huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maken. Het is belangrijk dat jullie die voorwaarden laten opstellen èn ondertekenen voor het sluiten van het huwelijk of het aangaan van het geregistreerd partnerschap!

Je relatie is het waard!

Wij nemen graag de tijd jullie hierover meer informatie te geven en ervoor te zorgen dat jullie een contract tekenen dat past bij jullie situatie. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op om een afspraak te maken, want jullie relatie is het waard om goed over al deze dingen na te denken en je goed te laten voorlichten.

Offerte aanvragen

Testament

Download brochure